Wielkanocne symbole i przepisy

| Opublikowane w: Żabki 2019/2020

 

Kochane Żabki!

Wielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkanocne. Duchowo mogliście przygotować się do nich przez ostatnie 3 dni dzięki rekolekcjom, a teraz czas na przygotowania w Waszych kuchniach. Dzisiaj mamy dla Was kilka przepisów na oryginalne potrawy wielkanocne. Mamy nadzieję, że będzie pysznie :)

Chętni mogą wykonać wielkanocne karty pracy oraz posłuchać piosenkę o symbolach wielkanocnych. Link poniżej:

https://www.youtube.com/watch?v=OCmZrAz3t-U

Myszka z wielkimi uszami

Składniki:

- jajko

- ser

- ziarenka pieprzu lub ziela angielskiego

- pomidor

- rzodkiewka

Przygotowanie:

1. Gotujemy jajko  na twardo.  Po obraniu i ułożeniu na talerzu robimy dwie dziurki nożem na oczka.

2. Dziecko może do dziurek włożyć ziarenka – myszka już może oglądać świat. ?

3. Z plasterka rzodkiewki wykrawamy dwoje uszu dla myszki.

4. Od góry jajko nacinamy je po czym dziecko może tam włożyć rzodkiewkowe uszy.

5. Z pomidora odkrawamy kawałek – zrobimy z niego nosek dla myszki.

6. Robimy wąsy i ogon z łodyżek pietruszki.

Gotowe!

Kanapka - autko:

Składniki:

- podłużna bułeczka

- jajko

- rzodkiewki

- majonez

- pomidorki

- wykałaczki

- 2 goździki na oczka

- kawałek żółtego sera

- kawałek szczypiorku lub łodyżka pietruszki na nosek

Przygotowanie:

1. W bułce robimy otwór wielkości jajka – to będzie miejsce na „kabinę kierowcy”. Możemy włożyć tam trochę majonezu – nie tylko kierowcy będzie wygodniej  tam siedzieć i nie będzie nam wypadał, ale także nasza kanapka będzie smaczniejsza!

2. Teraz robimy koła z plasterków pomidorków i plasterków rzodkiewek przyczepiając je do naszego samochodu wykałaczkami. Z przodu robimy zderzak z kawałka żółtego sera.

3. Wsadzamy do środka samochodu naszego kierowcę i robimy mu oczka z gożdzików, nosek z kawałka zieleniny oraz czapeczkę z rzodkiewki i żółtego sera.

4. Gotujemy jajko na twardo. Od razu po ugotowaniu wkładamy do zimnej wody, aby skorupka łatwo odchodziła przy obieraniu. Obieramy jajko

Słodkie „jajka sadzone”

Składniki:

- 3 jajka

- cukier waniliowy

- 1 szklanka cukru

- szczypta soli

- 3 szklanki mąki

- całe masło – zimne z lodówki

- brzoskwinie świeże lub z syropu

- cukier puder na lukier

Przygotowanie:

1. Siekamy masło do miski z mąką i cukrem, dodajemy jajka i cukier waniliowy i sól. Zagniatamy.

2. Z ciasta wycinamy ciasteczka i pieczemy w nagrzanym piekarniku.

3. Ozdabiamy połówkami brzoskwiń przylepiając je do ciasteczek na gęstym lukrze.

(powyższe przepisy pochodzą ze strony internetowej: www. miastodzieci.pl)

Babeczki wielkanocne

Składniki:

(ilość: ok. 6-7 większych i 12 mniejszych)

-4 jajka

- 3/4 szklanki cukru

- 1 łyżeczka cukru waniliowego

- 1 szklanka mąki tortowej

- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

- 250 g masła lub margaryny, roztopionej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- skórka otarta z połowy cytryny (opcjonalnie)

Składniki na lukier:

- 1 szklanka cukru pudru

- 1 łyżka soku z cytryny

- 1-2 łyżki wody

Dodatkowo:

- przeróżne posypki do dekoracji

(1 szklanka o pojemności 250 ml)

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temp. pokojowej.

2. Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Jajka miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą masę.

3. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy w niewielkich porcjach suche składniki.

4. Na koniec dodajemy powoli roztopiony tłuszcz oraz skórkę z cytryny.

5. Do foremek silikonowych lub foremek na muffinki wyłożonych papilotkami wlewamy ciasto do 3/4 wysokości.

6. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 C przez około 25-30 min. do zarumienienia i suchego patyczka. Studzimy i delikatnie wyjmujemy z foremek.

7. Cukier puder przesiewamy i dodajemy sok z cytryny oraz wodę. Lukier powinien być gęsty, ale płynny. Polewamy babeczki i dekorujemy posypkami.

Smacznego!