Kochane Żabki!
Wielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkanocne. Duchowo mogliście przygotować się do nich przez ostatnie 3 dni dzięki rekolekcjom, a teraz czas na przygotowania w Waszych kuchniach. Dzisiaj mamy dla Was kilka przepisów na oryginalne potrawy wielkanocne. Mamy nadzieję, że będzie pysznie :)
Chętni mogą wykonać wielkanocne karty pracy oraz posłuchać piosenkę o symbolach wielkanocnych. Link poniżej:
https://www.youtube.com/watch?v=OCmZrAz3t-U
Myszka z wielkimi uszami
Składniki:
- jajko
- ser
- ziarenka pieprzu lub ziela angielskiego
- pomidor
- rzodkiewka
Przygotowanie:
1. Gotujemy jajko na twardo. Po obraniu i ułożeniu na talerzu robimy dwie dziurki nożem na oczka.
2. Dziecko może do dziurek włożyć ziarenka – myszka już może oglądać świat. ?
3. Z plasterka rzodkiewki wykrawamy dwoje uszu dla myszki.
4. Od góry jajko nacinamy je po czym dziecko może tam włożyć rzodkiewkowe uszy.
5. Z pomidora odkrawamy kawałek – zrobimy z niego nosek dla myszki.
6. Robimy wąsy i ogon z łodyżek pietruszki.
Gotowe!
Kanapka - autko:
Składniki:
- podłużna bułeczka
- jajko
- rzodkiewki
- majonez
- pomidorki
- wykałaczki
- 2 goździki na oczka
- kawałek żółtego sera
- kawałek szczypiorku lub łodyżka pietruszki na nosek
Przygotowanie:
1. W bułce robimy otwór wielkości jajka – to będzie miejsce na „kabinę kierowcy”. Możemy włożyć tam trochę majonezu – nie tylko kierowcy będzie wygodniej tam siedzieć i nie będzie nam wypadał, ale także nasza kanapka będzie smaczniejsza!
2. Teraz robimy koła z plasterków pomidorków i plasterków rzodkiewek przyczepiając je do naszego samochodu wykałaczkami. Z przodu robimy zderzak z kawałka żółtego sera.
3. Wsadzamy do środka samochodu naszego kierowcę i robimy mu oczka z gożdzików, nosek z kawałka zieleniny oraz czapeczkę z rzodkiewki i żółtego sera.
4. Gotujemy jajko na twardo. Od razu po ugotowaniu wkładamy do zimnej wody, aby skorupka łatwo odchodziła przy obieraniu. Obieramy jajko
Słodkie „jajka sadzone”
Składniki:
- 3 jajka
- cukier waniliowy
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- 3 szklanki mąki
- całe masło – zimne z lodówki
- brzoskwinie świeże lub z syropu
- cukier puder na lukier
Przygotowanie:
1. Siekamy masło do miski z mąką i cukrem, dodajemy jajka i cukier waniliowy i sól. Zagniatamy.
2. Z ciasta wycinamy ciasteczka i pieczemy w nagrzanym piekarniku.
3. Ozdabiamy połówkami brzoskwiń przylepiając je do ciasteczek na gęstym lukrze.
(powyższe przepisy pochodzą ze strony internetowej: www. miastodzieci.pl)
Babeczki wielkanocne
Składniki:
(ilość: ok. 6-7 większych i 12 mniejszych)
-4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 250 g masła lub margaryny, roztopionej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z połowy cytryny (opcjonalnie)
Składniki na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1-2 łyżki wody
Dodatkowo:
- przeróżne posypki do dekoracji
(1 szklanka o pojemności 250 ml)
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temp. pokojowej.
2. Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Jajka miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą masę.
3. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy w niewielkich porcjach suche składniki.
4. Na koniec dodajemy powoli roztopiony tłuszcz oraz skórkę z cytryny.
5. Do foremek silikonowych lub foremek na muffinki wyłożonych papilotkami wlewamy ciasto do 3/4 wysokości.
6. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 C przez około 25-30 min. do zarumienienia i suchego patyczka. Studzimy i delikatnie wyjmujemy z foremek.
7. Cukier puder przesiewamy i dodajemy sok z cytryny oraz wodę. Lukier powinien być gęsty, ale płynny. Polewamy babeczki i dekorujemy posypkami.