Kruche ciasteczka

| Opublikowane w: Biedronki 2018 / 2019

KRUCHE CIASTECZKA

1kg mąki
czubata szklanka cukru
1 proszek do pieczenia
płaska łyżeczka soli
2x cukier waniliowy
2 kostki masła
kwaśna śmietana duża
7 żółtek i 1 całe jajko

Wykonanie: Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki, mąkę przesiewamy. Następnie dodajemy masło pokrojone w plasterki (by łatwiej połączyć składniki). Dodajemy żółtka i jajko, następnie śmietanę i całość wyrabiamy do połączenia się składników. Jeśli ciasto klei się do rąk, dodajemy mąki. Później wyrabiamy na blacie ciasto, wałkujemy i wycinamy wzorki foremkami bądź szklanką. Tak przygotowane ciasteczka smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem waniliowym. Do nagrzanego piekarnika na 160 stopni około 10 - 11 minut (z termoobiegiem).

SMACZNEGO!